
تاريخچه
طرح اوليه ايجاد شبكه انتقال و تبادل فناوري كشورهاي عضو گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه(D8)، از سالهای گذشته در دستور كار شبكه فنبازار ملي ايران بوده است. در اين راستا از اجلاس چهارم كارشناسان ارشد گروه دی هشت در سال 2008، شبكه فنبازار ملي ايران پيگيري ايجاد شبكه و بستري براي توسعه تعاملات فناوري بين هشت كشور عضو اين گروه را در دستور كار داشته است كه بطور خلاصه ميتوان روند اين موضوع را بهشرح زير بيان كرد:
- - ارايه اوليه طرح در چهارمين اجلاس كارشناسان ارشد صنعت گروه ديهشت در بالي اندونزي (آبان 1387)؛
- - ارايه طرح اصلاح شده در پنجمين اجلاس كارشناسان ارشد صنعت گروه دی هشت در تهران (اسفند 1388)؛
- - ارايه مجدد طرح در ششمين اجلاس كارشناسان ارشد در استانبول تركيه (مهر 1390)؛
- - تصويب طرح پيشنهادي در سومين اجلاس وزراي صنعت و هفتمين اجلاس كارشناسان ارشد گروه هشت كشور اسلامي در حال توسعه در داكاي كشور بنگلادش (مهرماه 1391)؛
- - ارائه گزارش پيشرفت راهاندازي شبكه به سفراي كشورهاي عضو ديهشت و تشريح اهداف، ساختار، مزايا و اقدامات انجام شده درخصوص TTEN در پارك فناوري پرديس (خرداد 1392)؛
- - برگزاري اولين جلسه شوراي عالي و افتتاح شبكه تبادل و انتقال فناوري كشورهاي عضو ديهشت در ايران (مهرماه 1392).
شبكه تبادل و انتقال فناوري ديهشت با هدف تسهيل و تسريع دسترسي به اطلاعات فناوري كشورهاي عضو و بسترسازي براي تبادلات و همكاريهاي فناورانه، بر پايه پورتالي پويا به عنوان زيرساخت اين شبكه، طراحي شده است. بر اساس مصوبه سومين اجلاس وزراي صنعت گروه دی هشت و ماموریت جمهوری اسلامی ايران مبنی بر راهاندازی پورتال این شبکه طي مدت 6 ماه، ؛ شبكه فنبازار ملي ايران بهنمايندگي از پارك فناوري پرديس بهعنوان دبیرخانه TTEN، پورتال این شبكه را به آدرس www.d8tten.org راهاندازي كرد.
در حقيقت TTEN، يك شبكه اطلاعاتي و مبادلاتي ميان كشورهاي عضو است كه با ساختار و كاركردي شبيه به فنبازار، از طريق ظرفيتسازي و اطلاعرساني دستاوردها و نيازهاي فناوري و ساماندهي مبادلات فناوري، مأموريت همگرايي و همافزايي بين كشورهاي عضو گروه ديهشت را بر عهده دارد.
ميتوان اهداف شبكه مذكور را در قالب موارد زير بيان كرد:
- - ايجاد بانكهاي اطلاعاتي كشورهاي عضو یا اتصال آنها به یکدیگر در بستر اينترنت با هدف فرصتزايي و همافزايي و ظرفيتسازي در حوزه فناوري كشورهاي عضو (بانكهاي اطلاعات فناوري، محصولات و خدمات فناورانه و نيازهاي صنعتي)؛
- - زمينهسازي و برنامهريزي براي تجاريسازي نتايج تحقيقات كشورهاي عضو؛
- - ايجاد فرصت معرفي متقابل محصولات و خدمات میان كشورهاي عضو؛
- - ايجاد فرصت جذب سرمايهگذاري خارجي و تامين مالي در حوزه فناوري و محصولات و تقويت توانمندي هريك از كشورها در حوزه تجاريسازي.
از مهمترین ویژگیهای پورتال ایجاد شده برای شبکه انتقال و تبادل فناوری (TTEN)، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- - صاحبان فناوري بهعنوان كاربر ميتوانند فناوري مدنظر خود را در معرض دید متقاضیان قرار دهند.
- - متقاضيان فناوري در نقش كاربر پورتال ميتوانند علاوه بر جستجو در بين فناوريهاي ارائه شده، نيازهای فناوری خود را در معرض ديد صاحبان فناوري قرار دهند.
- - از طريق اين سايت آخرين وقايع و اخبار مربوط به فناوري اطلاعرسانی میشود.
- - و آخرين دستاوردهاي كشورهاي عضو در صفحه اختصاصي هر كشور قابل مشاهده ميباشد.