زنجيره تجاري سازي ايدههاي و محصولات دانش بنبان به عنوان یکی از بازوهاي مهم در تجاریسازی ایدهها و محصولات دانشبنیان و به ثمر نشستن نهال ایدههای نو در پارك فناوري پرديس ايجاد گرديده است. اين زنجيره به منظور كمك به شركتها و طرحهاي دانشبنيان در گذار از شکاف سخت دوران تحقیقات اولیه و در مراحل بعدی تبدیل ایده به محصول، فرصتهاي مختلفي را برای حمایت از طرحها، ایدهها و محصولات دانشبنیان فراهم ميآورد تا شركتهاي دانشبنيان عضو و غيرعضو بتوانند با استفاده از امکانات بالقوه و بالفعل موجود در کشور و ظرفیتهای موجود در پارک مسیر توسعه خود را طي نمایند.
اهم خدمات قابل ارائه در تجاريسازي طرحها:
1-تامین منابع مالی جهت تجاریسازی طرحهای دانشبنیان
الف) بازوي تجاريسازي دستگاههاي دولتي از طريق عقد قراردادهاي پژوهشي و فناوري: تعريف پروژههاي پژوهشي - فناوري در دستگاههاي دولتي تنها از طريق عقد قرارداد با موسسات پژوهشي مانند پاركهاي فناوري ممكن ميباشد. پارك فناوري پرديس در جهت رفع نيازهاي فناورانه سازمانهاي دولتي نسبت به تعريف طرحهاي پژوهشي - فناوري مشترك با شركتهاي دانشبنیان عضو و غيرعضو اقدام مينمايد. در اين زمينه تاكنون قراردادها و تفاهمنامههايي با نهادهاي مختلف دولتي از جمله وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت ملي نفت ايران، شرکت ملي گاز ايران، بنیاد ملی نخبگان و ستاد توسعه فناوري نانو منعقد گرديده است.
ب) بهرهبرداري از منابع مالي حمايتي دستگاههاي دولتي: تعاملات و تفاهمنامههاي موجود با دستگاهها و نهادهاي مختلف حامي علم وفناوري در سطح كشور، بستر مناسبي براي جذب خدمات و منابع حمايتي اين دستگاهها در پارك فناوري به وجود آورده است. نهادهای همکار و حامي شركتهاي دانشبنیان پارك فناوري پرديس عبارتند از:
معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، مركز همكاريهاي فناوري و نوآوريِ رياست جمهوري، طرح صنایع نوین و طرح مطالعات كاربردي و تحقيقات اساسي وزارت صنعت، معدن و تجارت، بانک توسعه صادرات، بانک توسعه تعاون، صندوق مالي توسعه تکنولوژی ايران، صندوق حمايت از پژوهشگران، كميته وام وجوه اداره شدهِ وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، بانك توسعه تعاون، ستاد توسعه فناوري نانو، مديريت پژوهش و فناوري و پژوهشكده ازدياد برداشت و مديريت اكتشافِ شرکت ملي نفت، مديريت پژوهش و فناوريِ شرکت ملي گاز و ...
ج) خدمات مالي صندوق توسعه فناوريهاي نوين: تاسيس صندوق توسعه فناوريهاي نوين به عنوان نهاد تخصصی مالی و سرمایهگذاری بستر مناسبي براي ارائه خدمات متنوع اين حوزه در پارك فناوري به وجود آورده است. اين صندوق در حال حاضر خدمات متنوعي را در قالبهاي مختلف حمايتي از جمله: مشارکت حقوقي و ريسكپذير (VC)، مشاركت مدني، وام قرضالحسنه، صدور ضمانت نامه، ليزينگ محصولات دانشبنيان و غیره به شركتهاي دانشبنيان عضو پارك ارائه ميدهد. (پایگاه اینترنتی صندوق: www.techfund.ir )
2-معرفي طرحهاي دانشبنيان به صاحبان سرمايه و جذب سرمایههای خصوصی جهت اجرای طرحها و ایدههای دانشبنیان
با توجه به حضور بيش از 110 شركت دانشبنيان در پارك فناور، بستر مناسبي براي شناسايي طرحهاي پربازده در اين حوزه به وجود آمده است. لذا وظيفه ديگري پارك فناوري، شناسايي اين طرحها و معرفي آنها به سرمايهگذاران است. اين خدمت هم ميتواند مورد توجه صاحبان سرمايه واقع گردد؛ چرا كه از اين طريق وارد سرمايهگذاري در طرحهاي دانشبنيانِ پربازده و البته بعضا پرريسك ميشوند و هم ميتواند براي صاحبان ايدههاي فناورانه مفيد باشد؛ چرا كه از طريق معرفي طرح خود و جذب سرمايهگذار ميتوانند شاهد اجرا و توسعه آن باشند.
3-كمك به فرآيند تجاریسازی و ارتقای کسب و کار شرکتهای عضو پارک
تجاريسازي فرايندي است كه طي آن يك ايده به محصول يا خدمت، سپس توليد صنعتي آن و ارائه به بازار و نهايتاً بدست آمدن ارزش افزوده منجر ميگردد. عمدتاً آنچه از فرآيند كمك به تجاريسازي طرحهاي دانشبنيان برداشت ميشود، جنبه تأمين مالي طرح و سرمايهگذاري در آن است. اما در واقع مسير رشد و توسعه يك طرح مشتمل بر موارد اساسي ديگري نيز ميباشد؛ مانند جنبههاي حقوقي (ثبت اختراع و پتنت و محافظت از طرح)، ارزيابي علمي و فني، خدمات آزمايشگاهي، خدمات نمونهسازي و مهندسي، امور جذب اسپانسر، بازاريابي، تبليغات و ساير موارد مرتبط كه ترسيم مسير صحیح تجاريسازي طرح بدون در نظر گرفتن آنها ممكن نيست. اين خدمات عمدتاً از طريق مركز خدمات تخصصي فناوري در پارك فناور ارائه ميگردد. با توجه به اينكه صاحبان طرح شناخت كافي و جامع از اين مسائل و همچنين راهحلهاي برون رفت از آن ندارند، در پارك فناوري بخشي به عنوان تجاريسازي تعريف شده است كه وظيفه كمك به راهبري طرحها را برعهده دارد. عمده تلاش اين بخش ارائه مشاوره به طرحها براي ايجاد توازن در ميزان اهميت صاحبان طرح به مشكلات و نيازهاي مختلف مرتبط با طرحشان است تا از اين طريق بتوانند نسبت به دريافت خدمات هماهنگ و منسجم از مراكز خدماتدهنده اقدام نمايند؛ همچنين اين واحد ميتواند صاحبان طرح را در برقراری ارتباط مناسب با مراکز ارائه دهنده خدمات تجاریسازی ياري دهد. خدمات اين حوزه عبارتند از:
الف) ارایه مشاوره، ارزیابی، هدایت و معرفی طرحهای دانشبنیان جهت تکمیل فرايند تجاریسازی
ب) معرفی طرحها به مراکز ارائهكننده خدمات تجاریسازی مانند مراكز رشد و پاركهاي علم و فناوري، مرکز خدمات تخصصی فناوري پارک،کریدور خدمات تخصصی ستاد توسعه فناوري نانو، شركتهاي ارائه دهنده مشاورههاي حقوقي، فني، مالي و اقتصادي، بازار و ...
ج) ارایه مشاوره به محققان در تکمیل مستندات لازم برای تجاریسازي محصول و جذب حمايت نهادهاي حامي جهت ارزیابی و ارزشگذاری طرحهای دانشبنیان و همچنین حمایت مالی در تامین هزینه تدوین مستنداتی مثل BP و FS
4-حمايت خاص از طرحهاي ويژه و ملي
وجود شركتهاي داراي توانمندي بالا و فعال در حوزههاي گوناگون در پارك فناوريها ظرفيت مستعدي را جهت انجام طرحهاي بزرگ با تاثيرگذاري ملي و حتي بينالمللي ايجاد نموده است. از اين رو ستاد پارك فناور در نظر دارد در هر سال يك يا چند طرح را با عنوان طرح فناورانه ويژه پارك به صورت خاص و با همكاري شركتهاي عضو اجرا و مورد حمايت قرار دهد. اين طرحها ميبايست قابليت ارائه در سطح ملي را از لحاظ فني، استراتژيك و اهميت دارا بوده و از طريق يكي از اعضاي پارك فناور پيشنهاد گردند.
5-مشاوره در تامين منابع مالي از بازار سرمايه (فرابورس)
همواره يكي از دغدغههاي اصلي شركتها در مسير توسعه فعاليتها و محصولات خود تزريق به هنگام و بهاندازه سرمايه مورد نياز جهت ادامه فعاليتها و اجراي طرحهايشان بوده است. در حال حاضر اولين راهحلي كه به ذهن صاحبان طرحهاي جديد و صاحبان شركتها ميرسد، تامين مالي از از بانكها ميباشد. دريافت اين منابع عمدتاً مشكلاتي از قبيل توجيه بانك مورد نظر، تهيه وثائق و ... را به دنبال دارد؛ كه حل اين مسائل عمدتاً مستلزم صرف هزينه و زمان بسيار ميباشد و در بسياري از مواقع نيز نتيجه مطلوب از پيگيريها بدست نميآيد.
تشكيل بازار فرابورس اين امكان را فراهم آورده است تا صاحبان شركتها و ايدههاي جديد بتوانند فارغ از دغدغههاي موجود براي تامين مالي پروژههاي خود اقدام نمايند. اين مسير از طريق فروش درصدي از سهام شركتها قابل حصول ميباشد.
با توجه به مذاكرات انجام شده بين پارك، سازمان بورس و اوراق بهادار و شركت فرابورس، پارك فناوري آمادگي دارد، مشاورههاي لازم را جهت آشنايي بيشتر شركتهاي دانشبنيان عضو با اين بازار جديد و نحوه تامين مالي از اين طريق ارائه نموده و همچنين شركتهاي متقاضي را در مسير معرفي به اين بازار، مورد حمايت قرار دهد.
كارشناسان مركز تجاريسازي و خدمات تخصصي پارك فناوري پرديس با شماره تماس 76250250-021 آماده پاسخگويي به سوالات و راهنمايي نخبگان و شركتهاي فناور ميباشند.